Bårebuketter

Bårebuketter og dekorationer

Det sidste farvel med et menneske du har haft kær er aldrig nemt, men en af de smukkeste traditioner, som du kan bruge til at ære den afdøde på, er med en bårebuket- eller dekoration.

Vi ved godt det kan være en svær tid, at gå igennem. Vi har tid til at lytte til dine ønsker og sammen med dig finde de helt rigtige blomster.

Hos Binderiet laver vi bårebuketter og dekorationer, som passer til dine ønsker om farver, symbolik, størrelse samt hvilke følelser, som denne skal signalere. Vi gør brug af de helt rigtige blomster, så der er sammenhæng mellem dit/jeres forhold til den afdøde samt størrelsen på dit/jeres budget.

Vi sender gerne bårebuketter og dekorationer til alle kirker, kapeller og krematorier i Danmark, og vi trykker selv vores buketbånd. Er du ude i lidt sen tid, så prøv at ring til os, vi kan som reglen levere til kirker, kapeller og krematorier i Storkøbenhavn og Nordsjælland indenfor et par timer efter din bestilling. I denne svære tid står vi klar til at hjælpe dig med alle de praktiske blomsterdetaljer til begravelsen.

Sorter faldende FILTER

Sorter faldende FILTER

Bårebuket eller båredekoration?

 

Bårebuketter er blomsterbuketter, som lægges på eller omkring kisten ved en begravelsesceremoni for at ære den afdøde. Bårebuketter er mindre buketter (relativt til båredekorationen).

En båredekoration er en storslået blomsterdekoration. Den typiske udformning på en båredekoration er, at den dækker en stor del af kisten. Den er normalt placeret i midten på ​​en lukket kiste og vil blive placeret på toppen af kisten, hvis kistelåget er åbent.

Båredekorationer bestilles oftest af den nærmeste familie. Er du derfor ikke en del af den helt nære familie kan det være en god ide at kontakte den afdødes ægtefælle, børn eller dem, der står for begravelse, for at finde ud af om der er behov for en stor båredekoration eller om en bårebuket der kan lægges foran kisten vil blive mere værdsat.


Historisk brug af bårebuketter

Dét at placere blomster omkring mennesker der er gået bort, er blandt de ældste måder som vi bruger til at hylde de døde og udtrykke vores følelser i en svær stund.

Arkæologen Dr. Ralph Solecki var den første til at dokumentere et af de tidligste ritualer omkring brug af blomster til begravelse. Han opdagede at ved nogle gravpladser i en shandiarisk hule i det nordlige irak, havde man brugt placeret blomster, som en del af begravelsesritualet. En opdagelse der senere fandt sin vej ind i Guinness World Book Of Records, som verdens ældste form for religiøs aktivitet.

Under sin udgravning indsendte Solecki jordprøver fra graven til pollenanalyse til Arlette Leroi-Gourhan, en paleobotanist fra Paris i Frankrig. Jordprøven skulle vise sig at indeholde pollen og blomsterfragmenter fra mindst otte arter af vilde blomster. På baggrund af prøverne konstaterede hun, at begravelserne havde fundet sted omkring 62.000 f.kr., og at fugle eller dyr ikke kunne have været ansvarlige for placeringen af blomsterne.

Derfor konkluderede hun også, at nogen for 62.000 år siden havde bevæget sig på bjergsiden, nær hulen og søgt efter blomster til brug ved det begravelsesritual, der skulle finde sted.

 
Binderiet begravelse
 

Hvordan bruger vi begravelsesbuketter i dag?

 

I dag bruger vi begravelsesbuketter af forskellige årsager. Det er til tider meget svært at sætte ord på hvordan du føler, men begravelsesbuketter kan levere budskabet ganske godt. Det er en måde, du kan dele sorg og sympati med de efterladte. Buketter fungerer også som et symbol på støtte fra samfundet på et godt levet liv.

Båredekorationer har ligeledes kraftige symbolske kvaliteter. De er et indbydende og majestætisk symbol på det aftryk, som den afdøde person havde i dit liv. De repræsenterer et hjerte med rigelig kærlighed. Stående båredekorationer symboliserer et hjerte fyldt med varme og skønhed.

Buketterne og dekorationer fungerer som et symbol på livets cyklus. Vi kommer fra et lille frø, springer ud som en smuk blomst og visner til sidst hen. Samtidig symboliserer blomsterne livets midlertidige skønhed og dets skrøbelighed.

Det kan være svært at sætte ord på følelser…

Det er til tider meget svært at sætte ord på hvordan du føler, men en buket eller dekoration kan levere budskabet ganske godt. Det er en måde, du kan dele sorg og medfølelse i med menneskene omkring dig.

Den dekoration der lægges på selve kisten. Båredekorationen er typisk den største af buketterne til en begravelsesceremoni og er bestilt af (eller lavet af) den nærmeste familie. Det er derfor at denne symboliserer den største sorg på denne dag.

Nogle familier vælger også at få lavet en fuld kistepynt, der er mere omfangsrig end en båredekoration. Der findes mange forskellige stilarter inden for kistepynt, fælles for dem er, at de opbygget med en regelmæssig rytme mellem blomsterne.

 

Hvordan arrangeres båredekorationen?

Selvom begravelsesceremonien kan være præget af stress, smerte, chok og tristhed kan det være godt at vide hvordan båredekorationer efter traditionen skal arrangeres.

Den nærmeste familie er dem, der traditionelt skal arrangere båredekorationerne og andre blomsterbuketter. I nutidens Danmark er denne rolle dog ofte overtaget af kirketjeneren eller bedemanden. Disse sørger for at alle blomster placeres i den rigtige rækkefølge og prioritering, ligesom de sørger for at tage imod buketter og blomster, som er bestilt direkte til kirken.

Båredekoration

Båredekoration til kisten

Der findes to forskellige slags måder at afholde en begravelsesceremoni på, enten med en åben kiste eller en lukket kiste. Det valg har indflydelse på udformningen på båredekorationen.

Hvis begravelsesceremonien er med en lukket kiste, vil båredekorationen laves så den kan placeres centralt oven på kisten. Er begravelsesceremonien med åben kiste, vil blomsterdekorationen laves således at den passer til den del af kistelåget, der er lukket.

Længden af ​​kisten er ofte det der bestemmer størrelsen på en båredekoration. Men har du specifikke ønsker, så er de vigtigere her i denne svære tid end hvad traditionerne foreskriver. Det er derfor alle båredekorationer som vi binder hos Binderiet er individuelle.

Ligesom størrelsen varierer, gør valg af farver også. Farverne afhænger meget af den nære families ønsker. Før i tiden var hvide blomster ​​de mest almindelige at benytte, men i dag vælger mange forskellige farver, fordi de har forskellige ønsker og traditioner i familien.

Valget af farve afhænger typisk af den afdødes alder eller personlighed - i nogle tilfælde fremgår disse også af et testamente.

 

Hvem køber hvilke blomster til en begravelse?

 

Hvem køber hvilke blomster, er et spørgsmål vi ofte får hos Binderiet. Blomster-etiketten til en begravelse kan være svær at gennemskue, for hvem står egentlig for at købe hvilke blomster og buketter?

En af grunden til at dette spørgsmål bliver stillet så ofte er formentlig, at det ikke er noget, som man går og snakker om til hverdag, og dertil er det heldigvis også sjældent man står med denne problemstilling.

Svaret er ikke så ligetil endda. Det afhænger af dit tilhørsforhold til den afdøde. Vi har prøvet at lave en lille gennemgang nedenfor som forhåbentlig kan hjælpe dig, hvis du stadig er i tvivl, er du meget velkommen til at ringe til os på telefon 45 42 12 51.


Den nærmeste familie

Forældre, søskende, børn, ægtefæller og kærester er typisk dem, som udgør den nærmeste familie. Som del af den nærmeste familie kan også være personer som har stået familien meget nært og nærmest fungeret som en udvidet del af familien.

De nærmeste familiemedlemmer kan købe enhver form for buket, og der findes selvfølgelig også nogle, der er specielt lavet til dem.

Blomster fra den nære familie bliver typisk placeret direkte oven på kisten eller helt tæt foran den.

Forældre, søskende, børn og ægtefæller er samtidig også typisk dem, der står for at bestille bårebuketter og -dekorationer, eller hvis der er ønsker om det, giver de krans.

Normalt er det afdødes ægtefælle eller børn der udvælger de blomster der skal placeres direkte på kisten, nærmest den afdøde.


Venner

Er du ven af den afdøde eller den afdødes familie sendes der normalt begravelsesblomster som et tegn på, at de sørger sammen med familien. Du kan vælge enhver plante eller blomst, der afspejler de følelser, som du har over for den afdøde, eller som afspejler dit forhold til den afdøde.

Nogle af de typer af blomster, du kan sende til en begravelse, omfatter levende planter, buketter, stående båredekorationer og blomsterkurve. Hvis dit forhold er med den afdødes nærmeste venner eller familie, er det indenfor etikette, at du sender begravelsesblomsterne direkte til vennen eller dennes familie, så snart du hører om dødsfaldet.


Tidligere kollegaer m.m.

Hvis din relation til afdøde er af forretningsmæssig karakter og du ikke kommer i kirken til begravelsen, er det en fin gestus at sende blomster til den afdødes arbejdsplads. Blomsterne vil glæde den afdødes kollegaer i det tomrum der ved pludseligt dødsfald kan opstå når et skrivebord bliver tomt.

Du kan købe enhver form for blomst undtagen dem der sættes på eller omkring kisten. Det er derfor ikke normal kutyme at sende en liggende bårebuket. Et lille tip er, at vælge at sende blomsterne i en kurv eller en vase.

 

Den sidste hilsen påtrykt kort eller bånd

Det kan være stressende at finde den rigtige sidste hilsen at ligge ved en bårebuket. Tiden omkring et dødsfald kan rumme mange overvældende følelser og tanker. Det kan derfor gøre det svært for os, at udtrykke og fornemme vores følelser. Nogle tror, ​​at deres budskaber vil forstyrre de efterladte, men det kan ofte tilbyde trøst at vide andre deler ens sorg.

Bare sørg for, at du sender en besked, der svarer til mængden af ​​kærlighed og medfølelse du føler. Du kan gøre beskeden mere personlig ved at dele de følelser, som du ønsker den afdøde skal huske jeres forhold for. Husk at vær følsom over for den afdøde persons familieopfattelse, før du udarbejder en kondolence-besked. Hold det let og kort.

Et lille udpluk af det mange skriver på bånd og kort:
• Du bliver meget savnet
• Altid i vores hjerter
• Hvil i fred
• Med kærlighed og gode minder
• For evigt i vores tanker
• I kærligt minde

Blomster på kiste
 

Blomster i bårebuketter

 

Blomster er en form for kommunikation, og hver art symboliserer sit eget udtryk og følelser. Det kan være svært at vælge de rigtige blomster til din buket, hvis du ikke kender blomsternes symbolik. Vi har derfor samlet en liste over forskellige blomster, som du kan bruge i en begravelsesbuket og deres betydning.


Liljer

Liljen bruges over hele verden og er velegnet til forskellige lejligheder. Den er et af de mest almindelige symboler for genoprettet uskyld. Den mest almindelige af liljearterne at anvende til begravelser er den hvide orientalske lilje.

Nelliker

Nelliker er en fantastisk blomst, som du trygt kan bruge i din bårebuket, fordi de holder i lang tid, før de visner. Nogle af de mest populære valg er hvide nelliker, der symboliserer ren kærlighed eller lyserød nelliker, der symboliserer minder.

Krysantemum

Mange europæiske lande bruger kun krysantemumblomster til begravelser. De udtrykker sandhed og sorg, samt symboliserer en munter og positiv hyldest.


Roser

Rosen fås i mange forskellige farver. De har alle deres egen betydning:
• gule roser symboliserer stærke bånd
• mørkerøde roser repræsenterer sorg
• lyserøde indikerer anerkendelse og kærlighed
• røde roser formidler respekt og kærlighed
• medens hvide roser betegner uskyld og ydmyghed

Fælles for alle roser, uanset farve, er at de repræsenterer vedvarende kærlighed.

Fredslilje

Fredsliljer symboliserer uskyld, harmoni og fred efter døden. Kristne ser fredsliljen som et symbol på Jomfru Maria. Fredsliljen er hovedsageligt forbundet med påsken. De gives derfor oftest til dem, der mistede deres kære i tiden omkring Påsken.


Orkideer

Hvide og lyserøde orkideer i begravelses dekorationer repræsenterer evig kærlighed. Arterne Dendrobium og Phalaenopsis er ideelle til at vise sympati og medfølelse med de sørgende.


Hortensia

Hortensia er ikke normalt forbundet med begravelser, men kan være rigtig gode som en trøst til de efterladte. De er nemlig meget nemme at vedligeholde og vil blomstre i lang tid. Det er derfor en passende gestus at give denne blomst til de berørtes familie.


Tulipaner og påskeliljer

Tulipaner og påskeliljer repræsenterer en ny start. Blomsterne bringer håb til folk, når de er i udfordrende tider. De kommer i forskellige farver, der har forskellige betydninger. Rød symbolisere kærlighed. Hvid symbolisere tilgivelse og gul repræsenterer munterhed.


Bårebuketter

Bårebuketter er et personligt valg, men har du brug for hjælp til at sammensætte bårebuketten med dine ønskede farver, blomster m.m., eller skal du bruge hjælp til at få sammensat den smukkeste bårebuket? Kontakt os på 45 42 12 51 eller bestil direkte her på vores webshop.

Vi i Binderiet står klar til at hjælpe dig med at træffe de flotteste blomstervalg i denne svære tid. Alle bårebuketter- og dekorationer bliver selvfølgelig leveret med stor personlig omsorg og til tiden. Vi leverer blomster til alle kirker, krematorier og kapeller i Danmark, og vi trykker selv vores buketbånd.